Gå til innhold

Aktuelt

OMAs områdeforum på Skøyen var sterkt representert under Skøyen Designfestival

OMAs områdeforum på Skøyen var sterkt representert under årets Skøyen Designfestival, med flere arrangementer som satte fokus på utviklingen av området. OMA-medlem DARK Arkitekter inviterte til BarTalk, hvor bærekraftig byutvikling og fellesskap sto i sentrum. Potensialet og utfordringene ved transformasjonen av Skøyen ble diskutert i en paneldebatt arrangert av OMA-medlem Multiconsult, med viktige stemmer fra byutvikling, arkitektur og lokalmiljøet.

BarTalk – Verdien av å ha et fellesskap i et område

Under årets Skøyen Designfestival inviterte OMA-medlem DARK Arkitekter til en spennende BarTalk, hvor temaet var hvordan vi i fellesskap kan skape et dynamisk og bærekraftig lokalsamfunn på Skøyen. 

F.v.: Ida Hjeltnes (OMA), Christopher Aasebø (Fram Eiendom), Bjørnar Johnsen (Oslo House), Connie Nyhaven (Bane NOR Eiendom), Kjerstin Bjerka (Nabolagsfabrikken.

Charlotte Helleland fra DARK Arkitekter innledet seansen, før diskusjonen ble ledet av OMAs utviklingsdirektør Ida Hjeltnes, som tok opp Skøyens bygulvskart fra 2021. Kartet ble brukt som et verktøy for å knytte aktørene i områdeforumet tettere sammen i arbeidet med helhetlig planlegging. Hjeltnes poengterte hvordan kartet har fungert som et viktig redskap både i dialog med lokale aktører og innbyggere, og hvordan det fortsatt kan bidra til å vitalisere nye ideer og løsninger for byområdet som helhet og dets delområder. 

Et gjennomgående budskap under samtalen var viktigheten av å fremheve alt det positive som skjer på Skøyen for en bredere og bredere målgruppe, men også viktigheten av god skilting mellom de ulike delområdene, samt flere benker og møteplasser som inviterer til sosialt samvær. Det ble også lagt vekt på betydningen av grønnstruktur som binder områdene sammen, og ønsket om å minimere bruken av harde asfaltflater for å skape et mer inviterende og bærekraftig byrom som også tar inn i seg løsninger for god overvannshåndtering.   

En annen idé som ble fremmet under BarTalk’en, var muligheten for å gjeninnføre kafédialogen – et uformelt møtepunkt for diskusjoner om hvordan bygulvstiltak kan settes i gang her og nå. Selv om Skøyen er i rivende utvikling er det rom for å løfte frem eksisterende kvaliteter og samtidig skape nye «perler» som bygger på områdets rike historie.

Panelet som deltok i samtalen, inkluderte flere nøkkelaktører: Bjørnar Johnsen fra Oslo House, Connie Nyhaven fra Bane NOR Eiendom, Christopher Aasebø fra Fram Eiendom, og Kjerstin Bjerka fra Nabolagsfabrikken. Sammen bidro de med ulike perspektiver på hvordan Skøyen kan utvikle seg videre til et levende og attraktivt sted for både beboere og besøkende. 

 

Transformasjon på Skøyen – potensial og dilemmaer

Skøyen har ofte blitt kritisert som et område uten en tydelig identitet, men realiteten er at stedet både har en rik historie og en egen sjel. Nå står Skøyen overfor en omfattende transformasjon, der både bygninger skal fornyes og området skal fortettes. Men hva er egentlig planene for Skøyen? Hvilke dilemmaer oppstår i en slik transformasjonsprosess? Og hvordan kan vi ta vare på historiske kvaliteter og nabolagsverdier samtidig som vi forbereder oss for fremtidens behov?

F.v.: Bjørnar Johnsen (Oslo House), Rasmus Reinvang (OMA), Richard Kruse (Storebrand Eiendom), Julie Sjøwall Oftedal (Multiconsult), og Kjerstin Bjerka (Nabolagsfabrikken).

Gunnar Bratheim jobber med by- og områdeutvikling i Multiconsult, og åpnet samtalen med å presentere planene for å omdanne Skøyen til et tettere og mer urbant område. OMAs Rasmus Reinvang ledet deretter en samtale med leder av byutviklingsutvalget Haakon Riekeles (V), arkitekt og utvikler Bjørnar Johnsen (Oslo House), grunneierrepresentant Richard Kristensen Kruse (Storebrand Eiendom), Sjur Mehlum (transformasjon og bygningsvern i Multiconsult) og den sosiale entreprenøren Kjerstin Bjerka (Nabolagsfabrikken).  

Tre sentrale poenger ble trukket frem i samtalen: For det første var det enighet om at Skøyen står ved et vendepunkt, og at en transformasjon er nødvendig selv om prosessen er komplisert. Haakon Riekeles etterlyste «geriljautvikling», der utviklere tør å presentere innovative prosjekter som kan være fordelaktige for Skøyen, selv om de ikke nødvendigvis følger områdeplanen til punkt og prikke – “Byrådet er åpne for å finne løsninger”. Til slutt ble det diskutert om ikke Skøyen Designfestival allerede viser at Thune-området har potensial til å bli et nytt sentrum for byliv, litt som Vulkan har blitt på Grünerløkka.