«Byrådet har laget et godt utkast som løfter blikket og åpner for overordnede tanker om byens utvikling», sier Henrik Taubøll (Haavind), leder av OMAs Ressursgruppe Kommuneplan. I arbeidet med høringsinnspillet har bl.a. leder for OMA Ressursgruppe Bolig (Kathinka Lie Augustin, Stor-Oslo Eiendom) og leder for OMA Ressursgruppe Områdeutvikling (Geir Graff-Kallevåg, OBOS) også bidratt aktivt.
OMA opplever at KPS-en, slik den er utformet nå, gir et godt utgangspunkt for videre diskusjoner rundt kommuneplanens arealdel (KPA). En mer overordnet samfunnsdel med fokus på mål gir rom for at den kommende KPA kan bli mer overordnet og gi nødvendig fleksibilitet i arbeidet med gode detaljreguleringer som bidrar til mål i KPS-en. Dette er viktig å trekke over i arbeidet med ny KPA.
I innspillet peker OMA også på at planen kan være mer eksplisitt om byens vekststrategi. Vekst og god utnyttelse i områder med god kollektivdekning er viktig for å kunne lykkes med arealnøytralitet og å bevare natur. Ønsker man med KPS å aktivt legge til rette for positiv vekst, eller er målet å håndtere uunngåelig vekst som følge av eksterne faktorer?
OMA mener det er behov for en tydeligere retning i KPS-en, som setter ord på de positive effektene av byvekst og god arealutnyttelse, for folks mulighet til å realisere boligdrømmer, for næringsliv og av hensyn til klima og natur.
OMA trekker frem at boligbygging med kvalitet og i nødvendig omfang er svært viktig for å nå mange av målene i KPS-en, og at boligbygging bør være et eget mål. Vurdering av boligbehov bør utredes nøye til arbeidet med kommende KPA, og OMA anslår at regulering av ca. 5 000 gode boliger årlig kan være nødvendig for å møte målene i KPS.
«OMA er svært positiv til invitasjonen til mer offentlig-privat samarbeid om byutvikling», understreker Rasmus Reinvang, daglig leder i OMA. «OMAs ressursgrupper og områdeforum er godt egnet til å inngå i samarbeidsforum med kommunen, hvor vi sammen kan jobbe for å forløse god byutvikling i praksis. Vi er klare, så let’s do it!»
Blant de konkrete innspillene påpeker OMA for øvrig også på at plankartet i planen fremstår som uklart og til dels forvirrende. OMA anbefaler å gjøre kartet mer strategisk og veiledende, samt å forklare begrepene som brukes i kartet tydeligere.
I tillegg til OMAs høringsinnspill har også tre av OMAs områdeforum (Bryn, Ryen Vest, Skøyen) levert egne høringsinnspill, med fokus på sine områder.
OMAs høringsinnspill kan du lese her: